-
Konut ve Eşya Sigortası
Konut sigortası; sigortalanan konutu teminat kapsamına göre yangın,
deprem, sel, su baskını, dolu, hırsızlık, cam kırılması ve daha birçok riske
karşı güvence altına alan sigorta türüdür. Eşya sigortası; belirtilen ikamet
adresi içerisindeki eşyaları teminat kapsamına göre hırsızlık, yangın,
deprem, sel, su baskını, dolu ve daha birçok riske karşı güvence
altına alan sigorta türüdür.
TEMİNATLAR
Yangın, Yıldırım, İnfilak
Hırsızlık
Sel, Su Baskını
Deprem
Dahili Su Hasarları
Fırtına
Dolu
Kar Ağırlığı
Hava Taşıtları Çarpması
Kara Taşıtları Çarpması
Yer Kayması
Duman
SIK SORULAN SORULAR
Sigortacılıkta prim, sigortanın satışını yapan yetkili merci tarafından verilen teminatı satın almak için sigorta ettiren veya sigortalının ödediği sigorta ücretine denir. Prim her sigorta branşına göre farklı riziko şartlarına göre belirlenir. Sigorta primleri branş dışında poliçedeki teminatlar ve kişinin özellik ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterir.
Poliçe, sigorta anlaşmasının yazılı şeklidir. Bu belgenin içeriğinde bulunması gereken bilgiler şunlardır:
1- Sigortacı ile sigortalı / sigorta ettirenin ve varsa menfaattarın ismi, adresi
2- Sigortanın konusu
3- Verilen teminatlar
4- Teminat başlangıç ve bitiş tarihleri
5- Sigorta bedeli
6- Prim tutarı ve ödeme şartları
7- Tanzim tarihi.
Poliçe, bu bilgiler ile düzenlenerek imzalanır ve sigortalıya “Genel Şartlar” ve varsa “Özel Şartlar” ile birlikte verilir. Genel Şartlar Türkiye’deki tüm sigorta şirketlerince kullanılan ve kelimesi kelimesine hiçbir farklılık göstermeyen şartlardır. İlgili poliçe ile teminat altına alınan halleri, kesinlikle teminat altına alınamayan halleri, isteğe bağlı olarak alınabilecek veya hariç tutulabilecek halleri, sigortalının ve sigortacının sorumluluklarını, yükümlülüklerini, haklarını, hasar halinde takip edilecek prosedür gibi konuları madde madde içeren genel şartlar anlaşma maddeleri olup, poliçenin ekinde mutlaka sigortalıya verilmektedir. Genel şartlarda daraltma veya genişletme yapılacak olunduğunda, yine genel mevzuata aykırı olmayacak Özel Şartlar (Klozlar) oluşturulmakta ve bunlar da sigortalıya poliçesinin ekinde verilmektedir.
İster kiracı olun ister ev sahibi konut poliçesi yaptırabilirsiniz. Ev sahibi iseniz hem eşyalarınızı hem binanızı güvence altına alırken, kiracı iseniz sadece eşya teminatı alarak eşyalarınızı yangın, su baskını, hırsızlık, deprem gibi pek çok riske karşı sigortalatabilirsiniz. Teminat detaylarını poliçenizden kontrol edebilirsiniz.
Hırsızlık teminatı pek çok konut sigortası ürününde standart olarak yer alsa da bazı poliçelerde seçimlidir. Eğer poliçenizde hırsızlık teminatı bulunuyorsa, bildirimde bulunduğunuz eşyalar için poliçenizde yer alan oranda ödeme yapılır.
Evinizi su basması, evinizde yangın çıkması vb. durumlarda komşularınızın da zarar görmesi halinde meydana gelen hasarın sigorta tarafından karşılanması mümkün. Eğer konut sigortası poliçenizde “komşu mali sorumluluk” teminatı bulunuyorsa, komşunuzun evinde meydana gelen hasar, teminat limitleriniz dahilinde sigorta tarafından karşılanır.
Kiracı olarak oturduğunuz evde yangın, dahili su, hırsızlık vb. sebeplerle yalnızca sizin eşyalarınızda değil ev sahibine ait olan kapı, pencere veya evin başka bir bölümünde hasar meydana gelmişse ev sahibinin zararı sigorta tarafından karşılanabilir. Ancak bunun için konut sigortası poliçenizde “mal sahibine karşı sorumluluk” teminatı bulunması gereklidir.
Evinizde meydana gelen yangın, hırsızlık, dahili su vb. durumlarda misafirlerinizin eşyaları zarar görmüşse hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanması mümkün. Eğer konut sigortası poliçenizde misafir sorumluluk teminatı bulunuyorsa teminat limitleri dahilinde misafirinizin zararı karşılanabilir.
Konut sigortası poliçenize ek olarak alacağınız “cam kırılması teminatı” ile evinizdeki pencere, kapı, tezgah, vitrin, dolap, raf vb. camlar için hasarınızı sigorta şirketi karşılar. Bazı sigorta şirketleri bu camlar üzerindeki süsleme ve yazılar için de teminat verebilmektedir.
Konut sigortası poliçenizde “deprem ve yanardağ püskürmesi” teminatı bulunuyorsa olası bir deprem veya yanardağ püskürmesi durumunda gerçekleşecek hasar, teminat limitleriniz kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır.
Konut sigortası poliçelerinde sigorta ettiren ödemeyi yapan kişi yani, sigorta sözleşmesini yapan ve prim ödeme sorumluluğunu taşıyan kişidir; sigortalı ise sigortadan yararlanan, tapuda ismi olan kişi ya da kişilerdir. Sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişi olabileceği gibi, farklı kişiler de olabilir.
Sigortalı herhangi bir hasar durumunda giderleri teminat altına alınmış kişidir. Sigortalı, konut başkası tarafından sigortalansa bile tazminata hak kazanan kişidir.